Bevalling

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling noteert.

Sommige vrouwen vinden het fijn zich op deze manier voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om ons als verloskundigen en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn omtrent je bevalling. Een geboorteplan schrijven is geheel vrijwillig en voor ons alleen wenselijk als je het zelf graag wilt of specifieke wensen hebt.

Op de website van de deverloskundige.nl is een mooi voorbeeld van een geboorteplan te vinden, waar je wensen en verwachtingen op kwijt kunt. Deze vragen kun je bijvoorbeeld naar een Word document kopiëren en vervolgens zelf aanvullen en dit naar ons versturen.

Stuur je geboorteplan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij zullen het plan bij je digitale dossier voegen. Ook is het handig om zelf een aantal kopieën te hebben en deze ook mee te nemen bij een eventuele poliklinische bevalling.

We zullen je geboorteplan tijdens een controle op de praktijk bespreken. Geef graag van te voren aan wanneer je je geboorteplan wilt bespreken, zodat we eventueel extra tijd kunnen plannen tijdens het spreekuur. Tussen de 34-36 weken zwangerschap is een goede tijd voor het bespreken van een geboorteplan.

We zullen bekijken welke wensen en verwachtingen je hebt en of deze haalbaar zijn.
Soms zijn er bijvoorbeeld medische of praktische bezwaren. Samen kunnen we naar alternatieven zoeken.