Beste zwangere of kraamvrouw, i.v.m. het coronavirus (COVID-19) gelden er aanvullende regels, meer informatie vindt u HIER.

Kraamtijd

Kraamzorg

Assistentie thuisbevalling

Als je thuis bevalt, assisteert een kraamverzorgster van het door jou gekozen kraamcentrum ons bij de bevalling. Aansluitend helpt ze met de verzorging van de baby en moeder en zorgt ze voor de eerste opstart. Beval je overdag, dan blijft ze vaak de rest van de dag. Beval je in de nacht, dan gaat ze mogelijk een paar uur naar huis om bijtijds in de ochtend weer de verzorging op te pakken.


Assistentie poliklinische bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt, wordt er in Dirksland gebruik gemaakt van een kraamverzorgster uit de partuspool: dit kan iemand van ‘je eigen kraamcentrum’ zijn, maar vaak ook van een ander kraamcentrum. Zij sluit haar zorg af op het moment, dat je 2-3uur na de bevalling het ziekenhuis weer verlaat. Thuis wordt de zorg overgenomen door je ‘eigen’ kraamverzorgster.

Bij een ziekenhuisbevalling op medische indicatie is geen kraamverzorgster, maar een verpleegkundige aanwezig.

Kraamweek

In de kraamweek is de primaire taak van de kraamverzorgster de verzorging van moeder en kind. Zij voert bij beiden lichamelijke controles uit en noteert deze in het zorgplan, assisteert bij het geven van borst- of flesvoeding en leert je de baby te verzorgen. Uiteraard worden vader en eventuele andere kinderen niet vergeten en ondersteunt ze het huishouden. Bij vragen of problemen zal de kraamverzorgster met de verloskundige overleggen. Zo nodig kan de kraamzorg verlengd worden.

Wij raden je aan kraamzorg vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap te regelen.

Wij werken in onze regio veel samen met kraamcentrum DAT en kraamzorg de Eilanden.
Je bent zelf vrij te kiezen voor welk kraamzorgbureau dan ook. Tijdens de eerste controle krijg je folders van verschillende kraambureaus mee.